Δήλωση υποψηφιότητας Βασιλείου Σούλα


 
Συμπατριώτισσες-Συμπατριώτες.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό είχα την επιθυμία να ασχοληθώ με τα κοινά, με βασική όμως προϋπόθεση να υπάρξει αλλαγή του νόμου εκλογής των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Ενώ αυτό μέχρι το τέλος του περασμένου καλοκαιριού διαφαινόταν σίγουρο ότι θα γίνει, πηγαίνοντας σε ένα σύστημα ξεχωριστών ψηφοδελτίων υποψηφίων Δημάρχων και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, η Κυβέρνηση την τελευταία στιγμή ανέκρουσε πρίμα για γνωστούς λόγους.
Ποιούς; Υπέκυψε στις πιέσεις τις ΚΕΔΕ, κάποιων Δημάρχων και στην εκφρασμένη άρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κ. Πάρη Κουκουλόπουλο και έτσι το σύστημα αυτό δεν άλλαξε.
Ένα σύστημα, που ανθρώπους μίας άλλη αντίληψης για τα κοινά, τους κάνει ούτε να το σκέφτονται να ασχοληθούν με την υπάρχουσα κατάσταση, αφήνοντας χώρο στους «επαγγελματίες» και από κούνια αυτοδιοικητικούς. Χωρίς να γενικεύω, αυτό δεν σημαίνει ότι και με το υπάρχον σύστημα δεν υπάρχουν άνθρωποι αξιολογότατοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα πιστεύω ότι είναι και σε μεγάλο ποσοστό. Θα θυμηθώ ένα κοντινό μας παράδειγμα, τον αείμνηστο Δήμαρχο κ. Αχείμαστο από το χωριό της μητέρας μου, την Πάλαιρο, όπου όλοι σήμερα αποτιμούν θετικά το έργο του στον τέως Δήμο Κεκροπίας.
Θεωρούσα λοιπόν ότι δεν πρέπει να συμμετέχω στις προσεχείς εκλογές, μένοντας πιστός στην θέση μου ότι δεν θέλω να είμαι μέρος του παιχνιδιού με αυτούς τους όρους. Σκεφτόμουν, την επόμενη φορά σε πέντε χρόνια να έχουμε υγεία, την ίδια όρεξη και να έχει αλλάξει ο νόμος ίσως το κάνουμε το βήμα.
Όλα αυτά όμως δεν με εμποδίζουν σαν απλός δημότης να έχω άποψη για τα τεκταινόμενα και για τους συνδυασμούς που κατέρχονται και διεκδικούν την ψήφο μας και θα την εκφράσω δημόσια χωρίς φόβο και πάθος. Είναι δικαίωμα μου, και δικαίωμα όλων είναι να την απορρίψουν ή να έχουν μία άλλη διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχουμε ακούσει ούτε προγράμματα ούτε θέσεις άρα η άποψη που θα εκφράσω έχει πιο πολύ να κάνει με τα πρόσωπα.
Καταρχήν θεωρώ την επιλογή κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης για Δήμαρχος Δήμου Ξηρομέρου αποκαρδιωτική για τον Δήμο μας, και δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο συγκεκριμένο. Στην Ελλάδα που χρεοκόπησε και δεν μας το είπαν, θεωρώ λάθος να επιβραβεύονται πρακτικές τέτοιες..., σαν αυτές που οδήγησαν την Πατρίδα μας στην χρεοκοπία. Για τον συνδυασμό αντίθετα περιλαμβάνει ανθρώπους που εγώ θεωρώ αξιόλογους, κάποιοι είναι και φίλοι, σίγουρα θα έχει και αξιόλογους ανθρώπους που δεν γνωρίζω, αλλά νομίζω ότι έχουν κάνει πάντα κατά την γνώμη μου πολύ ατυχής επιλογή.
Ο κ. Μάκης Βότσης, στο λίγο που τον γνωρίζω, προσωπικά μου είναι πολύ συμπαθής, δεν ασπάζομαι την ιδεολογία του, αλλά δεν μπορώ να μην του αναγνωρίσω ότι το ΚΚΕ έχει σταθερή και ξεκάθαρη θέση είτε συμφωνεί κανείς μαζί του είτε όχι. Είναι μία φωνή που πρέπει να υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο και μακάρι και με μεγαλύτερη δύναμη. Δεν θα ξεχάσω ότι αυτός ουσιαστικά αποκάλυψε το θέμα με τα ακατάλληλα νερά και έχω ιδία γνώση γι αυτό, αλλά και πολλά κακώς κείμενα που συνέβαιναν στον Δήμο μας, τα οποία πάντα με στεντόρεια φωνή φρόντιζε να αναδεικνύει μέσα στο Δ.Σ. Εδώ θα κολλήσω και με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τους Δήμους. Σε ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο Δημάρχων, με υποψήφιο τον κ. Μάκη Βότση πόσοι θα απελευθερώνονταν από αυτό το... «κατεβαίνει με το ΚΚΕ μωρέ και εγώ δεν είμαι κουμουνιστής, δεν τον ψηφίζω», και θα μπορούσαν να τον ψηφίσουν για Δήμαρχο… Ένας άνθρωπος τίμιος, εργατικός, μαχητικός. Ξέρω ότι σε αυτό υπάρχει αντίλογος, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι δεν είναι ανάγκη σε κάθε κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής τα κόμματα να καταγράφουν δυνάμεις, δεν είναι τα κόμματα οι μοναδικοί φορείς πολιτικής και μάλιστα μονοπωλιακά. Φορέας πολιτικής είναι και ο καθένας μας προσωπικά. Στα Πανεπιστήμια, στους Επιστημονικούς Συλλόγους, στην εργασία στον ιδιωτικό τομέα, στην εργασία στον δημόσιο τομέα με τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, παντού τα κόμματα… ΦΤΑΝΕΙ αυτό το πράγμα, ΦΤΑΝΕΙ αυτή η κομματοκρατία. Υπάρχει η κεντρική πολιτική σκηνή για τα κόμματα, τα οποία αναγνωρίζω ότι αποτελούν συστατικό της Δημοκρατίας μας, αλλά αυτό το πράγμα… ότι για να έχεις πολιτική άποψη πρέπει να την εκφράσεις υποχρεωτικά μέσω ενός φορέα, μέσω δηλαδή ενός κόμματος δεν την καταλαβαίνω ειδικά για τα τοπικά μας ζητήματα.
Για τον κ. Ηλία Γεωργαλή πιστεύω ότι είναι μία πάρα πολύ καλή επιλογή. Είναι ένας συνδυασμός που δείχνει ότι έχει θέσεις, έχει άποψη. Είμαι σίγουρος ότι θα πάει πολύ καλά και θα αναβαθμιστεί το δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία του. Θα μου άρεσε μέχρι και Δήμαρχο να τον δω και το εννοώ. Κάποια πρόσωπα που έχει στον συνδυασμό πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές περιπτώσεις και πραγματικά είναι σίγουρα μία ελπίδα για τον Δήμο και αν οι δημότες επιλέξουν να φέρουν τον συγκεκριμένο συνδυασμό νικητή των εκλογών θα χαρώ πάρα πολύ.
Για τον κ. Τάσο Κατσιπάνο τον θαυμάζω για το θάρρος του και την αποφασιστικότητα του. Νομίζω ότι μάλλον θα επιμείνει μέχρι τέλος και προσωπικά θα τον ήθελα να τον δω και στο επόμενο Δ.Σ.
Για την κ. Ντίνα Σαμαρά η οποία συμμετέχει στα κοινά 3,5 χρόνια σαν Αντιδήμαρχος. Πολλοί της καταλογίζουν την μέχρι σήμερα διαχείριση του Δήμου και η αλήθεια είναι ότι αυτή η δημοτική αρχή δεν τα πήγε καλά, δεν παίρνει υψηλό βαθμό. Έχει κάνει λάθη και μάλιστα σημαντικά και πρέπει να υπάρξει μία αυτοκριτική τι δεν πήγε καλά για να υπάρξει μία καλύτερη επόμενη ημέρα. Όμως υπάρχουν ελαφρυντικά και μάλιστα πολύ σοβαρά και όποιος στην κρίση του δεν τα λαμβάνει υπ' όψη για μένα δημαγωγεί ασύστολα.
Καταρχήν δεν μπορεί κανείς να χρεώσει την αποτυχία μιας δημοτικής αρχής σε ένα πρόσωπο. Η διοίκηση ενός Δήμου είναι συλλογική προσπάθεια. Ο επί 2,5 χρόνια περίπου Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Λιβάνης, που τώρα στηρίζει τον συνδυασμό του κ. Γαλούνη, δεν έχει ευθύνες; Ο επί 2 χρόνια περίπου Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βασίλης Μουρκούσης, που και αυτός στηρίζει τον κ. Γαλούνη, που εκτός μίας απόφασης για συνένωση ιχθυοκαλλιεργειών έχει ψηφίσει τα πάντα, και που εδώ και 3,5 χρόνια δεν υπάρχει καταγεγραμμένη δημόσια καμία σοβαρή διαφοροποίηση του με τις ενέργειες τις δημοτικής αρχής, εκτός από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές του 2012 για τα παιδάκια της Αλυζίας που έγιναν 3 μέρες αργότερα από το προκαθορισμένο, δεν έχει ευθύνες; Όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις του όλα αυτά τα χρόνια είναι προς την κατεύθυνση υπεράσπισης του έργου της δημοτικής αρχής ή εγώ κάνω λάθος; Υπάρχουν οι δημόσιες παρεμβάσεις του στο διαδίκτυο, οι οποίες είναι διαθέσιμες στον καθένα και δεν σβήνουν. Με θέρμη υπερασπιζόταν την δημοτική αρχή, καταχεριάζοντας και ανώνυμους και επώνυμους που ασκούσαν έστω και ψήγμα κριτικής στην δημοτική αρχή.
Οι άλλοι Αντιδήμαρχοι δεν φέρουν μερίδιο ευθυνών για τον χρόνο που συμμετείχαν; 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας για όσο συμμετείχαν δεν έχουν το μερίδιο ευθυνών που τους αναλογεί και ειδικά κάποιοι που διαχώρισαν την θέση τους το τελευταίο χρονικό διάστημα;
Επίσης ελαφρυντικό αποτελεί η έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη ο οποίος είχε και έχει πολλές εγγενείς αδυναμίες. Η τρομερή οικονομική κρίση η οποία μείωσε δραματικά τα διαθέσιμα χρήματα που πηγαίνουν προς τους Δήμους. Για να καταλάβετε ο Δήμος Ξηρομέρου που πληθυσμιακά είναι περίπου 5πλάσιος από τον τέως Δήμο Αλυζίας και σε έκταση περίπου 4πλάσιος, είχε διαθέσιμα χρήματα δραματικά λιγότερα από αυτά που διαχειρίστηκε παράδειγμα ο κ. Γαλούνης στην πρώτη θητεία του στον Δήμο Αλυζίας.
Η απουσία τεχνικής υπηρεσίας στον Δήμο, η έλλειψη προσωπικού (από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα που χαρακτηρίστηκαν επίσημα με ελλείπον προσωπικό).
Τα δυσβάστακτα χρέη, πραγματικά δυσβάστακτα και ειδικά από την Αλυζία απαράδεκτα διογκωμένα, χωρίς να έχει δώσει απολογισμό γι αυτό κανένας. Δεν έχουμε ακούσει ούτε λέξη γι αυτό, μα ούτε λέξη. Οι προμηθευτές και οι εργολάβοι παρελαύνουν κάθε ημέρα ζητώντας τα χρήματα τους και ο Δήμος προσπαθεί είτε να πληρώσει λιγότερα, είτε δικαστικά να αμφισβητήσει και να αποφύγει την πληρωμή.
Μέσα σε αυτά τα πραγματικά και αδιαμφισβήτητα δεδομένα κλήθηκε να λειτουργήσει η δημοτική αρχή, και η άποψη μου είναι ότι δεν τα πήγε καθόλου καλά, έκανε πολλά λάθη. Σημαντικό γεγονός θεωρώ και το ατύχημα του Δημάρχου το οποίο δημιούργησε μετέπειτα πολλές δυσκολίες στην λειτουργία της δημοτικής αρχής.
Η προσωπική μου γνώμη, σαν άνθρωπος που έχω μάθει να κρίνω το αποτέλεσμα που κάποιος επιτυγχάνει βάσει του περιβάλλοντος, των δεδομένων και των συνθηκών μέσα στις οποίες λειτουργεί, θα ήταν έκπληξη μεγάλου μεγέθους αυτή η δημοτική αρχή να ήταν επιτυχημένη. Προσωπικά πιστεύω ότι το κακό αποτέλεσμα που έφερε ήταν εξασφαλισμένο εξ αρχής βάση των συνθηκών που ανάλυσα παραπάνω. Δυστυχώς επίσης, θα πω με απόλυτη σιγουριά, ότι και η επόμενη δημοτική αρχή, όποια και αν είναι με αυτά τα δεδομένα δεν θα φέρει καλό αποτέλεσμα.
Ο τόπος μας πάσχει από υποδομές, οι οποίες για να γίνουν απαιτούνται χρήματα, και χρήματα για όσους αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ας σταματήσει επιτέλους αυτός ο λαϊκισμός ότι θα έρθουμε εμείς και θα τα κάνουμε όλα δια μαγείας. Δίχως την κινητήρια δύναμη, που είναι το χρήμα, απλά αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Η χρηματοδότηση των Δήμων έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την πούμε στον κόσμο. Οι καλές προθέσεις, τα λόγια και οι εξαγγελίες δεν παράγουν έργο.
Για την Αλυζία που γνωρίζω, όταν υπήρχαν χρήματα τα πρώτα χρόνια του Καλλικράτη, εμείς το χάσαμε το τρένο. Πέρασαν τόσα λεφτά από τον Δήμο και εμείς μείναμε με τις ίδιες υποδομές και δημιουργήσαμε δυσβάσταχτα χρέη, και απολογισμό και λογαριασμό γιατί έγινε αυτό δεν πήραμε από κανέναν. Η Δημαρχία του κ. Τριποτσέρη επίσης ήταν εξ αρχής αναμενόμενο να μην πάει καλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, όταν παρέλαβε ουσιαστικά έναν Δήμο χρεωμένο, ξεχαρβαλωμένο και σε άθλια κατάσταση. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΗΣ.
Μόνη ελπίδα κατά την γνώμη μου να ξεβαλτώσουμε είναι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, όπου εδώ θα πρέπει να γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά και όχι προχειρότητες και ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Πρέπει άνθρωπος του Δήμου, με σχετικές γνώσεις να ασχοληθεί και να παρακολουθεί αποκλειστικά και μόνο το κομμάτι αυτό συστηματικά. Μπορεί να είναι και ειδικός σύμβουλος του Δήμου. Με μόνιμη παρουσία στην Πάτρα, στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη θα δουλεύει μόνο γι αυτό το σκοπό, να καταφέρουμε να εντάξουμε κάποιες από τις υποδομές που θέλουμε στο ΕΣΠΑ. Δίχως τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δούμε σοβαρά έργα υποδομών στον Δήμο μας.
Ταυτόχρονα με τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασία διαχείρισης του χρέους του Δήμου, που θα αποτελέσει θηλιά στο λαιμό οποιασδήποτε επόμενης δημοτικής αρχής. Διακανονισμός χρεών, ανατροφοδότηση και γενικά να εξεταστούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν ώστε να μειώσουμε το δυσβάσταχτο χρέος.
Ένα άλλο κομμάτι που θα πρέπει να ασχοληθούμε είναι η θετική ζημία του Δήμου, που συχνά αναφερόταν από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σπύρο Λύτρα και μας την προσδιόρισε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τζαχρήστας. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι αυτοί που χρωστάνε και γιατί. Υπάρχει πραγματική αδυναμία ή συμβαίνει κάτι άλλο; Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους συνεπείς οικονομικά δημότες. Πρέπει από αυτό το τεράστιο ποσό να προσπαθήσουμε να εισπράξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και να γίνουμε και λίγο κακοί αν χρειαστεί. Σκεφτείτε πόσα προβλήματα καθημερινότητας του δημότη θα μπορούσαμε να λύσουμε αν είχαμε μέρος αυτού του πολύ μεγάλου ποσού. Παράδειγμα στην εσωτερική οδοποιία των χωριών μας που έχουμε οξύ πρόβλημα, στην καθαριότητα, στην αγροτική οδοποιία κ.α.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ποιο οργανωμένη και καλύτερη διαχείριση σε κάποιες υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος. Δεν νοείται το νερό, η καθαριότητα, η εσωτερική οδοποιία, η εξυπηρέτηση του δημότη στις συναλλαγές του με τον Δήμο, ο φωτισμός, η αγροτική οδοποιία, ο καθαρισμός ρεμάτων και αποχετεύσεων, η παροχή υπηρεσιών στους δημότες μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου όπως π.χ. ηλεκτρονικό κουτί παραπόνων, αιτήσεις πιστοποιητικών κ.α., δηλαδή όλα αυτά που αποτελούν την καθημερινότητα του δημότη, να μην είναι στις πρώτες προτεραιότητες του Δήμου μας. Πρέπει η μάχη της καθημερινότητας του δημότη να δοθεί με συνέχεια και συνέπεια και να κερδηθεί... γιατί είναι αλήθεια ότι σε αυτό το κομμάτι υστερούμε.
Αν δεν τα κάνουμε αυτά, η όποια δημοτική αρχή προκύψει είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, μιας και θα έχει να διαχειριστεί την μιζέρια των χρεών που θα παραλάβει και των ελλείψεων.
Φυσικά για την Αλυζία που με ενδιαφέρει λίγο περισσότερο, είχαμε και μία θετική εξέλιξη, της δρομολόγησης του βιολογικού καθαρισμού της Κανδήλας του Βάρνακα και του Μύτικα. Η προσπάθεια ξεκίνησε από την Δημαρχία του κ. Τριποτσέρη και αυτή η δημοτική αρχή, με τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Λύτρα και μετέπειτα τον κ. Ηλία Ταμπάκη το προχώρησαν, και μακάρι να το δούμε να υλοποιείται σύντομα και να λειτουργεί από οποιαδήποτε δημοτική αρχή στο μέλλον. Ένα έργο πνοής που θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα τότε που το χρήμα έρεε άφθονο στους Καλλικρατικούς Δήμους για τέτοιες υποδομές.
Εγώ πιστεύω ότι η κ. Ντίνα Σαμαρά τα γνωρίζει όλα αυτά και έχει καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή. Έχει πραγματική διάθεση προσφοράς, επειδή θέλει να είναι Δήμαρχος για να δώσει και όχι για να πάρει. Με την γνώση που πλέον έχει αποκομίσει από την τοπική αυτοδιοίκηση, δημιουργεί ένα συνδυασμό από πρόσωπα που δίνουν ελπίδα ότι θα πάμε πολύ καλύτερα. Η μεγάλη ανανέωση προσώπων που βλέπουμε στον συνδυασμό της, σε συνδυασμό με τα εμπειρότερα πρόσωπα δίνουν ελπίδα ότι κάτι καλό θα γίνει.
Κρατώντας τις επιφυλάξεις μου, για το σύστημα των συνδυασμών, το οποίο θεωρώ απαράδεκτο και θα έπρεπε να έχει αλλάξει χτες. Βλέποντας κάποια πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητα μου στο γενικό ψηφοδέλτιο της Αλυζίας, με τον συνδυασμό της κ. Κουμανδράκη – Σαμαρά, προσφέροντας και εγώ τις δυνάμεις μου για να υπάρξει αυτή η επιβεβλημένη αλλαγή πορείας γιατί δεν έχουμε πάρει καλό δρόμο είναι η αλήθεια. Συμμετέχω πρώτη φορά στα κοινά και έχω την διάθεση να προσφέρω και εγώ στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας.
Αν σπάσει ο διάολος το πόδι του και εκλεγώ, θα λειτουργήσω στο δημοτικό συμβούλιο στηρίζοντας ότι θεωρώ προς όφελος του τόπου. Ακόμα και αν Δήμαρχος είναι ο κ. Γαλούνης, θα ψηφίζω και θα στηρίζω ότι θεωρώ θετικό με περίσσια άνεση έχοντας ήσυχη την συνείδηση μου, και θα εναντιώνομαι σε ότι θεωρώ λάθος κοινοποιώντας το στον κόσμο.
Απ’ ευθείας αναθέσεις σε μορφή καταιγίδας, μία πραγματική πληγή στην λειτουργία των Δήμων σε όλη την Επικράτεια, δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω και θα είμαι σφόδρα απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Ο Δήμος πρέπει να ορίσει τους κανόνες και να είναι γνωστοί σε όλους. Ναι να στηριχτούν οι τοπικοί εργολάβοι συμφωνώ, αλλά ο Δήμος να πάρει πραγματικό και μετρήσιμο έργο και οι τοπικοί εργολάβοι να πάρουν την εύλογη αμοιβή, δηλαδή να κερδίσουν και τα δύο μέρη. Αυτά χωρίς να πω προς το παρόν τίποτα παραπάνω.
Αν νιώσω ότι αδυνατώ να προσφέρω και αυτό συνεχιστεί για εύλογο χρονικό διάστημα, δεν θα διστάσω να παραιτηθώ και να πάω σπίτι μου, ζητώντας συγνώμη από όσους με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και απ’ όλους τους δημότες.
Στην προεκλογική περίοδο θα κινηθώ με την προσωπικότητα μου και τις απόψεις μου. Παρακαλώ μην με πλησιάσουν και μην με ψηφίσουν όσοι θέλουν οποιοδήποτε ανταλλάγματα. Δεν έχω να δώσω κανένα αντάλλαγμα και δεν θέλω να υποσχεθώ τίποτα. Το μόνο που υπόσχομαι είναι να προσπαθήσω να βοηθήσω τον τόπο μας και ιδιαίτερα την Αλυζία της οποίας τα προβλήματα θεωρώ ότι τα γνωρίζω καλά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχω και την όρεξη να ασχοληθώ και να δουλέψω πάνω σε αυτά.
Το παρόν κείμενο το γνωστοποίησα και στην κ. Ντίνα Κουμανδράκη - Σαμαρά και αν με θέλει ως συνεργαζόμενο στον συνδυασμό της προχωράμε, δηλώνοντας της ότι αν εγώ δω περίεργα πράγματα στην διαχείριση μας σαν νέα δημοτική αρχή, πιθανόν να μετανιώσει που με αποδέχτηκε. Απέστειλα λοιπόν e-mail, το οποίο έχω αποθηκευμένο στον υπολογιστή μου, στο οποίο είχα συννημένο το παρόν έγγραφο και την έκφραση της θέλησης μου να συμμετέχω στον συνδυασμό «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΛΛΑΖΕΙ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ». Ούτε συναντήσεις σε κλειστά δωμάτια, ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε τίποτα. Με ένα e-mail απλά και καθαρά και μία απάντηση θετική που πήρα. Απέχω σε όλα όσα ακούγονται για διακίνηση χρημάτων, δεν με αφορά καθόλου μα καθόλου το θέμα. Απλά απαξιώ. Δεν πρόκειται να ξοδέψω ούτε σεντς για προεκλογικό αγώνα. Κατεβαίνω μόνο με τις δικές μου δυνάμεις. Για να είμαι ειλικρινής, το μόνο που ζήτησα ήταν να τηρηθεί μία υπόσχεση της Αντιδημάρχου προς το Δημοτικό Σχολείο Αστακού, που μέχρι τώρα κακώς δεν υλοποιήθηκε, και δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο. Υποσχέθηκε ότι θα την τηρήσει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα και περιμένω να το δω να γίνεται πράξη.
Στην ερώτηση που σίγουρα θα μου κάνουν κάποιοι, γιατί υποψήφιος με την κ. Κουμανδράκη - Σαμαρά και όχι με κάποιον από τους άλλους; Η απάντηση μου είναι ότι ένα από τα βασικά μου κίνητρα που κατέρχομαι, είναι για να είμαι και εγώ μέρος της προσπάθειας να δω το Δήμο πραγματικά να αλλάζει πορεία, γιατί δεν βαδίζουμε σωστά εδώ και πολύ καιρό. Δεν γίνεται ο τόπος να γυρίσει πίσω σε πρακτικές και πρόσωπα που τον πλήγωσαν στο παρελθόν και σήμερα πληρώνουμε τις δικές τους ανεπάρκειες..., αστοχίες... και αποτυχίες. Εμείς σήμερα κοιμόμαστε όπως αυτοί φρόντισαν και έστρωσαν στο παρελθόν.
Έχουμε την ευτυχία να ζούμε σε ένα τόπο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία δυστυχώς με ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ευθύνη μένουν τόσα χρόνια αναξιοποίητα.
Στον πρωτογενή τομέα πρέπει ο Δήμος να σταθεί αρωγός στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες μας. Τα κρέατα, το γάλα, το τυρί, το λάδι μας είναι αρίστης ποιότητας, αλλά δυστυχώς οι παραγωγοί μας έχουν μείνει στους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής και προώθησης των προϊόντων. Εδώ χρειάζεται ένας Δήμος οδηγός σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να συμβουλέψει και να καθοδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους που παράγουν, πως πρέπει να κινηθούν. Θα το πω λαϊκά, πρέπει ο Δήμος να κόψει τον λαιμό του και να λειτουργήσουν επιτέλους τα σφαγεία του Αστακού, ένα έργο αναπτυξιακό για τον τόπο μας που μένει τόσα χρόνια ανενεργό με κίνδυνο οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός από την απραξία να κινδυνεύει να καταστεί άχρηστος.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες επίσης είναι ένας πολύ σοβαρός τομέας. Εδώ πρέπει να ξεχάσουμε το αμαρτωλό παρελθόν και να σχεδιάσουμε ακριβώς τι θέλουμε. Συμπεριφορές αιρετών που διαπλέκονται με τους ιχθυοκαλλιεργητές πρέπει όχι απλά να σταματήσουν, αλλά κατά την γνώμη μου να στιγματιστούν. Θέλουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Αλλά που; Όπου να είναι; 5000 στρέμματα στην περιοχή Αγριλιάς, στον δρόμο Μύτικας-Αστακός, με απόφαση του αείμνηστου πρώην Υπουργού κ. Παπαδημητρίου, είναι με νόμο δεσμευμένα για τουριστική παραθεριστική κατοικία. Όλη αυτή η παραλιακή διαδρομή έχει υπέροχες αμμουδιές με εξαιρετικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Εκεί θα πάμε να βάλουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες μας; Τόση θάλασσα από τον Αστακό και Νότια δεν μας φτάνει; Θα πάμε να γεμίσουμε με κλουβιά μία περιοχή η οποία σε συνδυασμό με τον πανέμορφο Κάλαμο και τον εκπληκτικό Καστό είναι ενιαία τουριστικά με το Μεγανήσι και την Λευκάδα; Θα αγνοήσουμε τις πολλές μικρές οικογενειακές υγιείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και τις μεγάλες επενδύσεις σε καταλύματα που είναι σε φάση υλοποίησης αυτό τον καιρό και κάποιες άλλες στα σκαριά; 
Εδώ θα πρέπει η όποια δημοτική αρχή προκύψει, να αλλάξει την στάση της και την συμπεριφορά της που είχε μέχρι σήμερα. Η θέση της μέσω των ομόφωνων ψηφισμάτων είναι γνωστή. Αυτό που με ενοχλεί και με θλίβει είναι η στάση και οι ενέργειες για να υποστηρίξουμε αυτή την θέση μας. Τα ομόφωνα ψηφίσματα, η έγγραφη έκφραση της αντίθεσης μας, χωρίς καμία άλλη ενέργεια εκ μέρους μας, δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα όπως η χειροπιαστή πραγματικότητα έχει αποδείξει.
Η άποψη μου είναι ότι πρέπει πλέον ο Δήμος να προβεί σε δυναμικές ενέργειες αν στο μέλλον έχουμε επέκταση ή εγκατάσταση νέων μονάδων στην παραλιακή διαδρομή Αστακός – Μύτικας ή στην περιοχή Καστού και Καλάμου. Συντονισμός με τους Αντιδημάρχους Καστού και Καλάμου και πλέον δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων. Μπροστά ο Δήμος και ο κόσμος να ακολουθεί.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ένας επίσημος διάλογος με τους ιχθυοκαλλιεργητές, μία σύσκεψη στο Δημαρχείο, όπου θα κληθούν να ακουστούν και αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι επιχειρούν στον τόπο μας και δίνουν δουλειά και ψωμί σε πολλές οικογένειες και τους ΘΕΛΟΥΜΕ. Δεν είναι εχθροί μας, τουναντίον. Ένας ειλικρινής διάλογος χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς καλοθελητές και υποβολείς είναι προς των συμφέρον όλων. Πραγματικά με ενοχλεί που αυτοί οι άνθρωποι δεν συμμετέχουν σε όλη αυτήν την συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία. Επιβάλλεται να πουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης τους, και να τους ακούσουμε με προσοχή.
Δεν θα συνεχίσω παρουσιάζοντας το σύνολο των προσωπικών μου θέσεων για τον Δήμο μας, για πρακτικούς λόγους έκτασης του κειμένου. Θα μείνω μόνο σε αυτά προς το παρόν, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Ελπίζω σε μελλοντικό χρόνο να παρουσιάσω το σύνολο των θέσεων μου, για τα οποία υπόσχομαι να παλέψω να τα δω να γίνονται πράξη. Γνωρίζω ότι πάρα πολλά από αυτά θα αποτελούν και στόχο των προγραμματικών δεσμεύσεων του συνδυασμού με τον οποίο κατέρχομαι.
Εύχομαι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, να δουλέψει και να βαδίσει με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που χρόνια έχουμε συνηθίσει. Μικροκομματικοί και παραταξιακοί ανταγωνισμοί, ενδοπαραταξιακές κόντρες, προσωπικές τακτικές, μηχανορραφίες πρέπει να μπουν στην άκρη. Θα το επεκτείνω λέγοντας ότι ήρθε και η ώρα να μπουν στην άκρη και κάποιοι άνθρωποι που τόσα χρόνια είναι εκφραστές και υπηρέτησαν αυτήν την κατάσταση και με τις κινήσεις τους σήμερα δείχνουν να μην έχουν αλλάξει μυαλά. Καιρός να δοκιμάσουμε και κάποιους νέους, που έχουν μία διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα, που είναι θιασώτες της συναίνεσης, της συνεννόησης και της συνεργασίας για την επίτευξη του κοινού στόχου, ο οποίος είναι να πάει επιτέλους μπροστά ο τόπος. Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ.

Υ.Γ. Το Blog ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS, του οποίου είμαι διαχειριστής, για λόγους αρχής «αναστέλλει» την λειτουργία του όσον αφορά το θέμα των δημοτικών εκλογών μέχρι την 25η Μαΐου, αναρτώντας μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις των συνδυασμών και των υποψηφίων τους, με απενεργοποιημένα τα ανώνυμα σχόλια και δεχόμενο μόνο επώνυμα. Επίσης δεκτή είναι πλέον μόνο η επώνυμη αρθρογραφία με θέμα τις δημοτικές εκλογές.
Τα αποτελέσματα θα τα μεταδώσουμε κανονικά με τον τρόπο που έχουμε ανακοινώσει και για κάποιους καλοθελητές που έστειλαν κάποια σχόλια, θα είναι αντικειμενικά, γιατί εξ ορισμού μία παρουσίαση αριθμών σε ένα φύλλο excel είναι αντικειμενική.
Ζητώ συγνώμη για το μεγάλο κείμενο, αλλά δεν ήθελα να κάνω μία ξερή συνηθισμένη ανακοίνωση υποψηφιότητας, χωρίς να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου προς τους συνδημότες μου, για να γνωρίζουν τι πρεσβεύω και τι επιδιώκω μέσα από την υποψηφιότητα μου.

Με τιμή
Βασίλειος Γ. Σούλας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ
Επί πτυχίο Msc στην «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
στην Δ.Ε Αλυζίας με τον Συνδυασμό
«ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΛΛΑΖΕΙ-ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ»